İlk ulusötesi ortaklar toplantısı Almanya’da yapılacak

Kırsal bölgelerde artan terk edilme riskine karşılık olarak SOFAR projesi, özellikle genç kadınlar için fırsatlar yaratmaya odaklanarak tarımsal faaliyetleri çeşitlendirmek suretiyle bu bölgeleri yeniden canlandırmak amacıyla başlatılmıştır. Proje, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları (STK’lar) arasında bir işbirliği yoluyla yeni nesil sosyal tarım girişimcileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. SOFAR’ın temel amacı, sosyal tarım girişimciliği katalizörleri olarak adlandırılan özel bir grup arasında temel beceri ve yetkinlikleri geliştirmektir. Bu katalizörler, sosyal tarım girişimciliği kavramının savunulmasında ve üniversite müfredatına ve STK yetişkin eğitimi programlarına yerleştirilmesinde etkili olacak, böylece kırsal bölgelerdeki kadınlar ve diğer dezavantajlı gruplar için öğrenme ve istihdam beklentilerini artıracaktır.

Yaklaşan Etkinlik

SOFAR Projesi’nin ilk ulusötesi ortaklık toplantısı 27-30 Mayıs 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Würzburg kentinde gerçekleştirilecek. Ortağımız Viktoria Lofner Meir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek bu toplantı, Bavyera bölgesindeki sosyal çiftliklere yapılacak kapsamlı ziyaretlerle önemli bir etkinlik olmayı vaat ediyor. Viktoria tarafından titizlikle hazırlanan gündem, mevcut literatürün analizi ve farklı ülkelerde gözlemlenen iyi uygulamaların yanı sıra kilit paydaşlar ve uygulayıcılarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere bugüne kadar yürütülen araştırmalarla ilgili tartışmaları kolaylaştıracaktır.

Toplantının Hedefleri

Bu toplantı, ortakların sosyal tarımda önemli olan ancak henüz yeterince gelişmemiş yetkinliklerin tanımlanmasında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmelerine olanak tanıyacak ve bunlar daha sonra proje kapsamındaki eğitim önceliklerini şekillendirecektir.Tartışmaların, projenin daha sonraki uygulamalarına rehberlik edecek sosyal tarım girişimciliği tanımlayıcılarını geliştirmesi beklenmektedir.Ayrıca bu işbirliği, üniversite müfredatlarına ve devam eden eğitim modüllerine entegre edilecek önerilen eğitim programlarının temelini oluşturacak kritik yetkinlikleri özetleyen kapsamlı bir matrisle sonuçlanacaktır.

İleriye Bakmak

Önümüzdeki toplantının bugüne kadar elde edilen olumlu sonuçların altını çizeceğini ve işbirliği çabalarımızı daha da güçlendireceğini umuyoruz.

SOFAR, eğitim kaynaklarını kırsal kesimin yeniden canlandırılması ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirerek, kadınların ve dezavantajlı öğrencilerin kendi toplumlarında değişimin aracıları olarak gelişebilecekleri bir ortamı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

SOFAR projesi, kırsal alanlar için bir yenilik ve umut ışığı olarak, eğitim ve girişimciliğin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma yaratmak için bir araya geldiği bir gelecek vaat ediyor.